LC-Toiminta

LC-Toiminta

Lions Club-toiminta alkoi kiinnostaa minua 1980-luvun puolivälissä, jolloin eräs tuttavani vieraili Ecuadorissa. Siellä hän oli vieraillut silmäsairaalassa, joka oli perustettu ja toimi suomalaisten leijonien lahjoitusten turvin. Pengoin kaiken mahdollisen Lions-toiminnasta ja ihastuin sen pyyteettömään avustustoimintaan. Pidän erittäin ihailtavina järjestön tavoitteita ja periaatteita:

– Toimia Lions-klubeina tunnettujen palveluklubien järjestäjänä ja toiminnan ohjaajana.

– Luoda ja ylläpitää yhteisymmärryksen henkeä maailman kaikkien kansojen kesken.

– Edistää hyvän hallitsemisen ja täydellisten kansalaisoikeuksien periaatetta.

– Osoittaa aktiivista harrastusta yhteiskunnan taloudellista, sivistyksellistä, sosiaalista ja siveellistä menestystä kohtaan.

– Yhdistää klubeja ystävyyden, hyvän toveruuden ja keskinäisen yhteisymmärryksen avulla.

– Valmistaa tilaisuus vapaaseen keskusteluun kaikista yleisesti kiinnostavista asioista, ei kuitenkaan väittelyyn puoluepolitiikasta eikä uskonnosta.

– Kannustaa palvelunhaluisia miehiä ja naisia työhön paikkakuntansa hyväksi ilman henkilökohtaista taloudellista hyötyä, sekä tehokkaaseen ja korkeat eettiset vaatimukset täyttävään toimintaan kaupan, teollisuuden, eri ammattien ja julkisen toiminnan alalla sekä yksityisissä yrityksissä.

Lions-periaatteet

– Pidä päivätyötäsi kutsumuksena ja hoida työsi niin, että herätät luottamusta.

– Pyri tekemään työsi menestyksellisesti. Olet oikeutettu kohtuulliseen korvaukseen vaivoistasi, mutta älä tavoittele epäoikeudenmukaisia etuja.

– Älä lunasta menestystäsi toisen henkilön kustannuksella. Ole vilpitön ja luotettava lähimmäisillesi ja rehellinen omalle itsellesi.

– Toimi aina epäitsekkäästi. Jos Sinun epäillään menettelevän väärin, käyttäydy silloin lähimmäistäsi kohtaan niin kuin toivot hänen käyttäytyvän Sinua itseäsi kohtaan.

– Pidä ystävyyttä tavoitteena, ei välikappaleena. Tosi ystävyys ei vaadi mitään itselleen eikä se ole riippuvainen keskinäisistä palveluista.

– Täytä yhteiskunnalliset velvollisuutesi. Sanoin ja teoin osoita oikeudenmukaisuutesi ja rehtiytesi maatasi ja yhteiskuntaasi kohtaan.

– Auta lähimmäisiäsi heidän koettelemuksissaan; surevat tarvitsevat myötätuntoasi, heikot ja vaikeuksissa kamppailevat tukeasi.

– Ole varovainen arvosteluissasi, mutta antelias kiitoksessasi. Toimi rakentavassa mielessä, ei hajottaen.

LC-Juukaan liityin vuonna -89 ja olen toiminut clubissamme sihteerinä 1994–95 ja presidenttinä vuosina 2004–2007. Piirisihteerin toimessa olin kaudella 2008–09 ja pari vuotta myöhemmin myös oman lohkomme puheenjohtajana. Piirikuvernöörin vastuullisessa virassa oli kaudella 2016-17, jolloin sain osallistua vaimoni kanssa kansainväliseen Lions-kokoukseen Japanissa.

Pari vuotta sitten tehtiin kansainvälinen tutkimus, jossa selvitettiin eri avustus- ja hyväntekeväisyysjärjestöjen luotettavuutta. Lions Club International voitti vertailun ylivoimaisilla pisteillä. Jos olisin päättämässä Nobel-palkinnoista, perustaisin uuden kohteen ja se olisi ”heikomman tukemisen Nobel-palkinto”, jonka ensimmäiseksi saajaksi ehdottaisin Lions-toimintaa.

Nykyisessä itsekkyyden maailmassa ei ole kovinkaan muodikasta olla auttamassa vähäosaisempia, mutta siitä huolimatta Lions-toiminta on jatkuvassa nosteessa. Olemme Suomessa yksi maailman aktiivisimmista lions-maista ja jäseniä on Suomessa yhteensä n. 20 000 miestä ja naista. ”Me palvelemme”-periaate jatkaa menestystarinaansa.